Persbericht 40 jarig bestaan Nederlands Hoornisten Genootschap

* P E R S B E R I C H T  – 2 – *


HOORN! Nederlands Hoorn Festival
27 & 28 Mei

Jan Wolff Erepenning

 
Vanochtend 19 mei is op Radio 4 in het programma De Klassieken bekendgemaakt dat de eerste Jan Wolff Erepenning wordt uitgereikt aan hoornist Ward Assmann vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de hoorn in het Nederlandse muziekleven. De uitreiking vindt zaterdag 28 mei plaats in de Philharmonie Haarlem tijdens het festival HOORN! ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het Nederlands Hoornisten Genootschap.
 
+ ontwerp en realisatie Liesbeth van Keulen +
Jan Wolff




Jan Wolff voor ‘zijn’ Muziekgebouw aan ’t IJ
(foto rechtenvrij Serge Ligtenberg / ser.ligtenberg@wxs.nl)

Jan Wolff (Amsterdam 1941 – 2012) was een hoornist en pionier in het Nederlandse muziekleven. Hij speelde onder andere in het Koninklijke Concertgebouw Orkest waar hij op 17-jarige leeftijd debuteerde als jongste lid ooit. Hij was tevens de grondlegger van Muziekcentrum de IJsbreker en de initiatiefnemer van het Muziekgebouw aan het IJ met daarbij het Bimhuis.

Jan Wolff was een bevlogen en stuwende kracht in de wereld van de eigentijdse klassieke muziek en stond aan de basis van Orkest de Volharding en het Nederlands Blazers Ensemble. Ook was hij medeoprichter van het Nederlands Hoornisten Genootschap dat ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum dit jaar de Jan Wolff Erepenning in het leven heeft geroepen.

Tot 2008 was Jan Wolff directeur van het Muziekgebouw dat in 2005 werd geopend. Op 22 augustus 2022 is het tien jaar geleden dat hij overleed.

 + De Jan Wolff Erepenning is eveneens ter ere en nagedachtenis van Jan Wolff zelf +

Ward Assmann


Ward Assmann (Leiden, 1969) is eerste hoornist van Het Balletorkest, het orkest dat het Nationaal Ballet en het Nationaal Danstheater begeleidt en educatieve projecten verzorgt. Van 2003 tot en met 2021 was hij de inspirerende voorzitter van het Nederlands Hoornisten Genootschap en de organisator van onder meer de vele hoorndagen. Hij volgde hoornist Hans Dullaert op en na 18 jaar inzet en gedrevenheid droeg Ward Assmann de voorzittershamer vorig jaar over aan een nieuwe, jonge generatie, aan Mees Vos. Op 28 mei 2022 ontvangt Ward Assmann voor zijn werk als hoornist en langdurige voorzitterschap de eerste Jan Wolff Erepenning van het Nederlands Hoornisten Genootschap.

www.hoornistengenootschap.nl


HOORN! Nederlands Hoorn Festival
Wereldberoemde Vienna Horns voor het eerst te horen in Nederland


Vrijdag 27 en zaterdag 28 mei vindt in de Philharmonie Haarlem het festival HOORN! plaats ter viering van het 40-jarig jubileum van het Nederlands Hoornisten Genootschap. Op zaterdag zijn er workshops voor iedereen, masterclasses voor vakstudenten en samenspeelgroepen voor amateurhoornisten. Verder is er een lunchconcert, een middagconcert en ’s avonds een feestelijk slotconcert. Voor het concert wordt de Jan Wolff Erepenning uitgereikt aan Ward Assmann. Het hoogtepunten van het festival is het openingsconcert op vrijdagavond 27 mei door de Vienna Horns.

Vienna Horns primeur

De Vienna Horns is het wereldberoemde ensemble dat bestaat uit twaalf tophoornisten uit Wenen dat met volledige bezetting afreist naar Haarlem. Hun bewerkingen van filmklassiekers als Jurassic Park en de Titanic hebben miljoenen ‘views’ op YouTube en zijn nu voor het eerst ooit(!) live in Nederland te horen. Naast filmmuziek bestaat het programma uit meer traditionele werken van onder andere Richard Strauss en Johannes Brahms.

De Vienna Horns

Dit unieke gezelschap onderscheidt zich door uitsluitend op Weense hoorns te spelen. Een instrument dat wereldwijd alleen in Wenen wordt bespeeld. Hun warme geluid vormt het hart van de befaamde klank van de Wiener Philharmoniker. De Vienna Horns bestaan uit vooraanstaande hoornisten uit verschillende Oostenrijkse toporkesten waaronder de Wiener Philharmoniker en Wiener Symphoniker.

Kaartverkoop

Vrijdag 27 mei om 20:00 in de Philharmonie Haarlem
Vienna Horns: ‘Van Jurassic Park tot Richard Strauss’

Ticketprijs 30,-

https://www.theater-haarlem.nl/programma/18177/Van_Jurassic_Park_tot_Richard_Strauss/Vienna_Horns

Zaterdag 28 mei van 09:00 tot 23:00 in de Philharmonie Haarlem
Festival dag met samenspeelgroepen, masterclasses en concerten
Ticketprijs 30,-

https://www.theater-haarlem.nl/programma/18181/HOORN_40_jarig_jubileum_festival/Nederlands_Hoornisten_Genootschap

Een passe-partout voor toegang voor beide dagen kost 50 euro.

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur van Het Nederlands Hoornisten Genootschap

www.hoornistengenootschap.nl

Voor meer informatie en een interview kan met voorzitter Mees Vos contact worden opgenomen via e-mail of telefoon: mees.vos@gmail.com & +31  06 216 844 32 – www.meesvos.com

         
+ Jan Wolff en het Nederlands Hoornisten Genootschap voor de Ysbreeker bij het 5 jarig jubileum (1987) +
Huil van de Wolf

Maandagavond 22 augustus 2016 werd ter ere van Jan Wolff (22 augustus is zijn sterfdag) bij het Muziekgebouw een geluidssculptuur van componist Martijn Padding onthuld door Louis Andriessen. Het monument met de titel ‘Huil van de Wolff‘ is een interactieve compositie die wordt ‘aangestuurd’ door onder meer windsnelheid en luchtvochtigheid. Het geluidskunstwerk is geïnspireerd op Jan Wolff zijn liefde voor water, varen en de hoorn. Sindsdien is het eerbetoon elke 22e van de maand om 20:00 uur aan de oever van het IJ te horen onder de grote luifel van het Muziekgebouw.

 
 
Aanstaande zondagavond 22 mei is de ‘Huil van de Wolff‘ weer te horen … Het wordt mooi weer.
Website ontwerp en bouw: Haicu webdesign