Techniek portretschilderen

Over de techniek van het portretschilderen

Mijn manier van schilderen is realistisch. Grote voorbeelden zijn Jan van Eyck en Charley Toorop (en vele anderen). Een portret is uit minimaal vier lagen opgebouwd. Ik werk al gauw zo’n vijf weken aan een portret.

Schets voor portret van Imke. Portretschilder Liesbeth van Keulen, Portretschool Amsterdam

Schets voor portret van Imke

Eerst prepareer ik een doek of paneel in een gekleurde grond. Dan maak ik een houtskoolschets van het model op papier en een serie foto’s. Dan maak ik in het klein op papier een schetsje van de compositite. Vervolgens zet ik op het doek of paneel een houtskoolschets op met de definitieve compositie. Deze tekening fixeer ik door haar in lijn over te schilderen. Overtollig houtskool veeg ik weg als de verf droog is.

Een onderschildering in toon (licht-donker) volgt om de plastiek van het gezicht te bepalen. Daarna schilder ik in verscheidene lagen verf de huid, haren, kleding en eventuele objecten uit de omgeving om deze zo goed mogelijk te treffen. Soms werk ik een schilderij af met glacis (= transparante verflagen voor vergroten van kleur- en toonintensiteit).

Het werk is voltooid als volgens mij en volgens de opdrachtgever de gelijkenis en de sfeer van het portret helemaal uitdrukken wat we voor ogen hadden bij het begin van het werkproces. Ik werk met  een topkwaliteit olieverf op het allerbeste Belgische portretlinnen.

Een portret laten schilderen, hoe gaat dat?

Wie opdracht geeft voor het maken van een portret bepaalt samen met mij de voorwaarden, zoals formaat en achtergrond. Nadat goed duidelijk is geworden wat de opdrachtgever wil, maak ik een offerte. De opdracht wordt in een overeenkomst vastgelegd.

Portret van Imke (detail) door Liesbeth van Keulen. Portretschilder Liesbeth van Keulen, Portretschool Amsterdam

Portret van Imke (detail) door Liesbeth van Keulen

Vaak kom ik ter kennismaking en om de sfeer te proeven de eerste keer bij het model thuis. Ik maak dan al een serie foto’s die ik zal gebruiken voor het maken van een schetsontwerp. Als het ontwerp is goed gekeurd begin ikaan het schilderij.

Vervolgens wordt in 3 tot 6 sessies voor een portret geposeerd. Dit gebeurt bij voorkeur op mijn atelier maar er zijn omstandigheden denkbaar die het werken op locatie noodzakelijk maken. Een sessie duurt ongeveer 2 uur. Een portret kan tussen de 2 tot 8 weken na de eerste sessie klaar zijn, afhankelijk van hoeveel er op komt te staan.

Tussentijds heb ik overleg met de opdrachtgever(s) over de voortgang en de gelijkenis. Kleine kinderen belast ik niet met langdurige stil-zit-sessies. In bijzondere gevallen kan ik ook toe met minder poseersessies.

Website ontwerp en bouw: Haicu webdesign